Abonneer Log in

Wees nu eens echt sterk, Jan

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 80

Ik snak naar een politicus die slachtoffers bij naam noemt, en niet naar 'De Zaak Chovanec' of 'De Zaak Mawda'. Jozef was zijn voornaam, Shawri was haar familienaam.

Veranderingen die zich geruisloos voltrekken, zijn vaak fundamenteler dan deze die zich met een knal aankondigen.
Zo is het ook met politiek fatsoen. En het schaamteloos ontwijken van verantwoordelijkheid. Het lijkt een ander tijdperk dat ministers ontslag namen wanneer procedures rot bleken en onschuldige slachtoffers vielen. De dood van Samira Adamu in 1998 was gruwelijk en tragisch, maar Tobback had de guts om een stap opzij te zetten.
Gaandeweg lijkt er iets veranderd. Soedanese vluchtelingen werden teruggestuurd om gemarteld te worden door het regime van Omar Bashir, maar de staatssecretaris van Opkuisen gaf geen krimp. Hij klopte zichzelf op...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 80