Abonneer Log in

Martha Balthazar wint Emile Zola Prijs 2020

Martha Balthazar wint de Emile Zola Prijs 2020, met het essay 'Five chapters on wanting both ways'.

De jury* kroont Martha Balthazar tot winnares van de Emile Zola Prijs 2020. In het essay 'Five chapters on wanting both ways' neemt ze de lezers mee in haar twijfels en zoektocht, en vat ze treffend de politieke en persoonlijke dilemma’s waarmee ze worstelt.

Op de tweede plaats staat Marta Maes met 'Onze amygdala', een strijdbaar essay met een duidelijk aanklacht tegen het armoedebeleid.

Jens Meijen vervolledigt het podium met zijn stuk 'Narcissus in quarantaine', een knappe en intelligente ‘fuck you’ naar de hedendaagse migratiepolitiek.

Verder wil de jury nog de essays van Joost Lories, Martin Schoups, Lisa Van den Branden, Alexander Aerts en Jonathon Mayes eervol vermelden, en eraan houden de vele geëngageerde jongeren die een essay inzonden oprecht te bedanken.

* Jury: Samira Atillah (Apache), Hans Cottyn (De Standaard), Ward Daenen (De Morgen), Tine Danckaers (Mo*), Philippe Diepvents (schrijver), An Pauwels (SamPol), Ann Peuteman (Knack). Juryvoorzitter: Wim Vermeersch (SamPol).

Hieronder leest u de winnende essays:

Five chapters on wanting both ways
Vijf hoofdstukken waarin ik stukliep op het idee consequent te zijn en wat ik daaruit leerde.
Martha Balthazar
Onze amygdala
Een nieuw systeem, de wereld op haar kop. Alstublieft kenners, we snakken ernaar. Teken ons een plan.
Marta Maes
Narcissus in quarantaine
Hoe het coronavirus onthult dat Europa zich laat leiden door angst.
Jens Meijen
Het spijsverteringskanaal van het establishment
De gevestigde orde slokt de proteststem op, om haar daarna verder te laten ontbinden in haar maag en haar uiteindelijk, onschadelijk gemaakt, door te spoelen.
Joost Lories
De aanval op onze aandacht: internetrust als nieuw basisrecht
Laten we het oude ideaal van 'ontslaving' vanonder het stof halen. Dat woord doet vandaag misschien wat oubollig aan, maar was ooit een belangrijk emancipatorisch ideaal.
Martin Schoups
Tu m’accuses?
Net wanneer ik denk het niet meer uit te houden, wordt mijn stille spijt overstemd door de verlossende hamerklap van de rechter die me vrijspreekt.
Lisa Van den Branden
Een menselijk leven
De Belgische krijgsgevangen bracht zijn blik tot de stervende Joegoslaaf en dacht 'ik breng hem naar huis'.
Alexander Aerts
Crying Over Spilled Greek Milk
Volgende keer dat iemand je vraagt wat je van David Bowie, Interstellar of pompoensoep vindt, durf het dan te zeggen, maar durf het ook te verantwoorden.
Jonathon Mayes
De strijd van de Mart(h)a’s
Ze zijn jong, links en kwaad. Martha Balthazar en Marta Maes strijden overtuigd voor een betere wereld. Maar er is ook twijfel. ‘Wil ik wel kinderen op deze wereld zetten?’
Wim Vermeersch