Abonneer Log in

Daan De Zutter wint Emile Zola Prijs 2022

Daan De Zutter wint Emile Zola Prijs 2022, met het essay 'The men who sold the world'.

De jury kroont Daan De Zutter (1998) tot winnaar van de Emile Zola Prijs 2022. Zijn essay ‘The men who sold the world’ is een felle J’accuse tegen Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezod die met hun ruimtevaartbedrijven ongekende hoogtes verkennen, maar in feite zorgen voor een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van de mensheid.

Op de tweede plaats staat Hadjira Hussain Khan (1996) met ‘Jeugdliteratuur als spiegel en venster’, een mooi en helder geformuleerd pleidooi voor meer diversiteit in jeugdliteratuur.

Derde plaats is voor Zora NT (1996). In ‘Hoe je met dirty talk revolutionair kan zijn’ houdt ze een hoopvol en levenslustig betoog voor intieme revoluties onder de lakens.

Jury: Samira Atillah (De Morgen), Ruud Goossens (De Standaard), Bieke Purnelle (Mo*), Han Renard (Knack), Jan Walgraven (Apache). Juryvoorzitter: Wim Vermeersch (SamPol).

De jury bedankt alle jonge durvers met een scherpe pen voor de vele en goede inzendingen voor deze editie van de Emile Zola Prijs!

Hieronder leest u de winnende essays:

The men who sold the world
Terwijl Musk, Branson en Bezos met hun ruimtevaart ongekende hoogtes verkennen, zorgen ze in feite voor een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van de mensheid.
Daan De Zutter
Jeugdliteratuur als spiegel en venster
Het gebrek vandaag aan diverse representatie in jeugdliteratuur draagt bij aan een eenzijdig, arm wereldbeeld.
Hadjira Hussain Khan
Hoe je met dirty talk revolutionair kan zijn
Onze intimiteit is ook politiek. Dat maakt haar meteen ook een terrein waar alternatieven en verzet vorm kunnen krijgen.
Zora NT