Abonneer Log in

Dilara Kabak wint Emile Zola Prijs 2024

Dilara Kabak wint de Emile Zola Prijs 2024, met het essay 'De Hongerspelen in Gaza: het leven imiteert kunst'.

De winnaar van de Emile Zola Prijs 2024 is Dilara Kabak (1997). Haar essay 'De Hongerspelen in Gaza: het leven imiteert kunst' is een onthullende en onthutsende vergelijking tussen fictie en non-fictie, kunst en leven, film en realiteit. 'Als je Katniss steunt, zou je ook de Palestijnen moeten steunen.'

Op de tweede plaats staat Anna Claes (1999), een activiste met een chronisch ziek lichaam. In het krachtige essay, 'Ik wil mijn zieke lijf confronteren met de wereld', wil ze de lezer ongemakkelijk maken met haar onwelzijn en de barsten in ons sociaal weefsel die het blootlegt.

De derde plaats is voor Jelle Cabus (2000), met 'Ooit noemde een vriendin mij een nazi-boekhouder'. In een actueel essay wijst hij op de gevaren van passiviteit. Wat als Vlaams Belang morgen de verkiezingen wint en de democratie wordt afgeschaft, zal ik dan ook een nazi-boekhouderstype zijn?

Verder wil de jury nog de essays van Esther Vande Cavey, Nona De Dier, Ward Maréchal en Sixtine Bérard eervol vermelden, en de vele andere geëngageerde jongeren oprecht bedanken voor hun goede essays in deze editie van de Emile Zola Prijs!

Hieronder leest u de winnende essays:

De Hongerspelen in Gaza: het leven imiteert kunst
De gelijkenissen tussen De Hongerspelen en de genocide in Gaza zijn duidelijk. Als je Katniss steunt, zou je ook de Palestijnen moeten steunen.
Dilara Kabak
Ik wil mijn zieke lijf confronteren met de wereld
Ik wil dat mijn onwelzijn, en de barsten in ons sociaal weefsel die het blootlegt, u ongemakkelijk maken.
Anna Claes
Ooit noemde een vriendin mij een nazi-boekhouder
Wat als Vlaams Belang morgen de verkiezingen wint en de democratie wordt afgeschaft. Zal ik dan ook een nazi-boekhouderstype zijn?
Jelle Cabus